Om wärdshuset

huset

Redan under de första åren Malmahed användes som militär mötesplats öppnade de första serveringarna som låg utanför den militära mathållningen.

I slutet av 1800-talet fanns 15 krogar i Malmköping. Det var betydligt fler än vad som var normalt för en så liten ort. Men förklaringen är enkel – varje sommar mångdubblades befolkningen med tillresta militärer som var på möten och övningar. Försäljningen av både kaffe, pilsner och brännvin var alltså klart säsongsbunden. I flera fall drevs rörelserna av kvinnor, ofta änkor. Att servera mat och dryck var ett område där kvinnor hade möjlighet att relativt självständigt vara yrkesverksamma.

Wärdshuset, vars mittenparti bara hade en våning, uppfördes 1885 som privatbostad åt sprithandlare Albert Leonard Andersson – A.L. kallad. A.L. föddes i Björkvik 1842 och kom till Malmköping 1873 och bosatte sig först som hyresgäst hos Carl Lennmalm vid gamla Hotell Fenix (vilket låg där idag HSB-huset ligger i hörnet Torggatan/Landsvägsgatan). I slutet

AL kunde titulera sig: Källarmästare, vin- sprit- och diversehandlare, lantbrukare m.m.
I en av flyglarna bedrev han SPECERI, JERN och DIVERSEHANDEL. I mars 1887 arrenderade A.L. lantbruket vid Malma rusthåll (Gästgivaregården).

A.L. Andersson begärdes i konkurs 1906 och dagens Wärdshus öppnades 1910 under namnet ”Nya hotellet” och fungerar fortfarande men hotellrörelsen är nerlagd. Baltzar och Gudrun Filipsson övertog hotellet 1949. Herrarnas ranson var då 15 cl., damerna fick nöja sig med hälften. ”Två vita och en brun” var den stående beställningen. Det betydde två snapsar och en konjak. När motboken togs bort 1955 blev det bättre fart på rörelsen.

Sommaren 2013 köpte Pär och hans fru Lena Wärdshuset, båda har tidigare erfarenhet av restaurang, catering och att bedriva eget företag. Tillsammans med Lenas syster Lotta hade de en dröm och idag har Wärdshuset bland annat hotell, restaurang, pub och ett vincafé.

Ref: http://www.bygdeband.se