Om oss och wärdshuset

huset

Redan under de första åren Malmahed användes som militär mötesplats öppnade de första serveringarna som låg utanför den militära mathållningen. På 1770-talet började en madam Qvarnberg servera förfriskningar som kaffe och te. Serveringen byggdes snart ut till kaffehus med namnet Värdshuset Antonia. Det låg på Tingsgatan.

I slutet av 1800-talet fanns 15 krogar i Malmköping. Det var betydligt fler än vad som var normalt för en så liten ort. Men förklaringen är enkel – varje sommar mångdubblades befolkningen med tillresta militärer som var på möten och övningar. Försäljningen av både kaffe, pilsner och brännvin var alltså klart säsongsbunden. I flera fall drevs rörelserna av kvinnor, ofta änkor. Att servera mat och dryck var ett område där kvinnor hade möjlighet att relativt självständigt vara yrkesverksamma.

Sommaren 2013 köpte Pär och hans fru Lena Wärdshuset, båda har tidigare erfarenhet av restaurang, catering och att bedriva eget företag. Tillsammans med Lenas syster Lotta hade de en dröm och idag har Wärdshuset bland annat hotell, restaurang, pub och ett vincafé.